Unesco och MAB

Man and Biosphere (MAB), är ett internationellt program av Unesco som syftar till att utveckla balansen mellan människa och natur på vetenskaplig grund. Biosfärområdena, vars främsta syfte är att fungera som “lärplatser” för hållbara lösningar, utgör kärnan i programmet. Biosfärområdenas mål är att förbättra naturens tillstånd och gynna livskraften i människors livsmiljöer genom att främja ekonomisk, social, kulturell och ekologisk hållbar utveckling inom biosfärområdet med hjälp av innovativa tillvägagångssätt.


Idag, i början av året 2024, finns det 748 biosfärområden i 134 länder i världen. I Finland finns för närvarande två biosfärområden, ett i Norra Karelen och ett vid Skärgårdshavet. För utbyte av erfarenheter och samarbete mellan olika områden har mindre regionala eller tematiska nätverk bildats inom MAB-programmet. För Skärgårdshavets biosfärområdes del är de viktigaste samarbetsnätverken EuroMAB (Europa, Nordamerika och delar av Ryssland), nätverket för ö- och kustområden (World Network of Island and Coastal Biosphere Reserves), det nordliga nätverket NordMAB och Biosphere for Baltic -nätverket längs Östersjöns kust.


Biosfärområden består av tre zoner. Kärnområdet utgörs av ett naturskyddsområde som fokuserar på bevarandet av områdets ekosystem, arter och genetiska mångfald. Kärnområdet omges eller gränsar till en buffertzon där mänsklig verksamhet är småskalig. Där finns bra förutsättningar för forskning, utbildning och testning av hållbara metoder för att lösa lokala och globala utmaningar. Den tredje zonen i biosfärområdet är samarbetsområdet, där människor bor och det kan bedrivas och utvecklas både socioekologiskt och ekologiskt hållbar ekonomisk verksamhet.

Varje biosfärområde och dess verksamhet är unik, format av de utmaningar och möjligheter som miljön ställer samt av de människor som bor och vistas där och områdets naturresurser. Biosfärområden utnämns av det internationella koordineringsrådet för MAB-programmet (ICC), på basen av en ansökan som görs nationellt. Lokalsamhällets starka deltagande är nödvändigt för att grunda ett biosfärområde. Efter att området har etablerats söker man finansiering och planerar den lokala verksamheten inom ramen för de internationella målen för MAB-programmet. I Finland placeras biosfärområdena juridiskt under de regionala NTM-centralerna, som också bidrar med en grundbudget.

MAB-programmets vision är att bygga en värld där människor är medvetna om sina egna handlingars påverkan på den gemensamma framtiden både globalt och lokalt. Genom MAB-programmet vill Unesco inspirera människor att arbeta tillsammans och hållbart för att bygga livskraftiga samhällen, så att naturens och kulturens rikedom också bevaras för kommande generationer.