Småbarnspedagogik

Gäddan och gänget genomsyrar en stor del av den verksamhet som riktar sig till yngre barn. I Skärgårdscentrum Korpoström är biosfärområdet och Gäddan och gänget bland annat involverade i Knattelabbet, där barn och nyfikna vuxna får vara marinbiologer för några timmar.

Färgläggningsbilder över marina arter av konstnär Jessica Koivistoinen.

I Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Barnen får lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbotten och ta olika sorters vattenprover. Här får barnen studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Precis som resten av verksamheten i skärgårdscentret Korpoström kombinerar Knattelabbet konst och vetenskap.

Boka in ett kostnadsfritt besök i Knattelabbet!

Knattelabbet

pdf

Knattelabbet 2022

Knattelabbet aktiviteter 2022
Storlek 3.00 MB

Det var en gång en lustig dam som bodde i en skog. Hon hette Moster Mossa. Hon bodde i ett grönt litet hus som var gjort av husmossa.

Moster Mossa

pdf

Mostern mossa

Sagan om Moster Mossa
Storlek 349.73 KB

Här kan du ladda ner fakta om flyttfåglar, målarbilder och modeller på fåglarna så du vet vilka färger du ska använda.

Flyttfåglar

pdf

Fåglar

Färgläggningsbilder
Storlek 7.23 MB

På vår YouTube-kanal finns många intressanta filmer som handlar om skärgårdsnatur och -kultur.

Spela Memory eller Frågesport och lär dig samtidigt mer om naturen i biosfärområdet!

Tips och idéer för aktiviter i naturen.

Biosfärområdets sportlovsutmaning! Här kan du ladda ner vintriga dagliga utmaningar som barn och ungdomar kan göra tillsammans med en vuxen eller en kompis. Utöver de dagliga utmaningarna kan du även ta itu med sportlovsutmaningen. Ju fler desto bättre-ut och njut av naturen!

Naturkul

pdf

Sportlovsutmaningen

Utmaningar för sportlovets alla dagar
Storlek 10.34 MB
png

Sportlovsutmaning

Ladda ner hela veckans sportlovsutmaning
Storlek 662.63 KB
pdf

Mosskort

Roliga mosskort på två språk
Storlek 4.09 MB
png

Höstlovsbingo

Spela höstlovsbingo!
Storlek 394.08 KB
pdf

Höstbingo

Storlek 1.96 MB
pdf

Biosfärartkort

Storlek 29.08 MB

En ca 2 km lång stig som passar för hela familjen. 

Biosfärstigen är en 1,8 km lång runda genom varierande natur; barrskog, en liten hassellund över berg och längs med vägar intill skolcentret i Korpo och Verkans gästhamn. Balans mellan människa och natur är det genomgående temat och öppnar upp vad vårt Skärgårdshavets Unescobiosfärområde handlar om! Stigen går över berg och kräver av vandraren en smidighet i varierande terräng.

Sommartid, vid Verkans gästhamn finns en genväg för att undvika en brant uppstigning vid startpunkten där.

Biosfärstigen

pdf

Biosfärstigen quiz

Biosfärstigen quiz
Storlek 333.96 KB

Aktiviter för elever i grundskolan. Konceptet handlar om inre hållbarhet.

Detta material bygger på pilgrimens sju nyckelord. Varje nyckelord har illustrerats med ett djur som är vanligt inom biosfärområdet. Materialet innehåller textkort samt aktivitetskort, som ni kan använda som en helhet eller behandla ett nyckelord åt gången. Aktiviteterna är planerade att
genomföras utomhus

St Olavs djurkort

pdf

St Olavs djurkort

St Olavs djurkort
Storlek 1.62 MB

Tillsammans med konstnären Antonia Ringbom har vi skapat ett pedagogiskt material som handlar om mikrolivet i jorden. Har du någonsin tänkt på allt som myllrar i jorden under dina fötter? Det har Neppa och Krä, som tar oss med på en fantastisk djupdykning i mullens myllerlopp. När jorden mår bra, mår hela jorden bra!

Vi hoppas att ni tillsammans med barnen blir inspirerade till att diskutera mer kring mikrolivet i jorden och dess betydelse. Till er hjälp har ni lärarhandledningen och animationsfilmen som finns på vår YouTube-kanal. Använd också gärna materialet “Odla med Gäddan och gänget” som du hittar mer info om här.

Hur mår du jord

pdf

Hur mår du jord?

Hur mår du jord -lärarhandledning
Storlek 24.92 MB

HANDBOK: Har du funderat på vad hållbarhet är? Handboken om hållbarhet inom småbarnspedagogiken.pdf innehåller fördjupad kunskap om olika hållbarhetsteman och tips på hur de på ett lättfattligt och roligt sätt kan behandlas i den dagliga verksamheten med barnen.

HÅLLBARHETSPASS: Printa ut hållbarhetspasset.pdf (alla barn får ett eget). Hållbarhetspasset kan följa med från att barnet börjar i småbarnspedagogiken tills hen går ut förskolan. Under tiden utforskar vi naturen, miljöfrågor, hållbar utveckling och våra egna rötter i skärgården. Grattis, du är nu en miniambassadör för Skärgårdshavets biosfärområde och din egen hembygd! 

Konceptet Gäddan och gänget är Pargas stads småbarnspedagogiks och Skärgårdshavets biosfärområdes satsning att väcka nyfikenhet för naturen och miljöfrågor bland de yngsta, nämligen barnen inom småbarnspedagogiken.

Sedan år 2009 har barn inom Pargas stad regelbundet fått besök av Gäddan & Gänget, en rad mjukisdjur som cirkulerar mellan de olika enheterna i en sump. Gäddan för med sig en historia och roliga aktiviteter kring ett aktuellt tema, och används som en budbärare för viktiga frågor inom staden. Informationen sker även andra vägen; barn är mycket intresserade av sin omgivning och har mycket vettigt att säga till de vuxna om hur olika problem ska lösas. Genom åren har Gäddan berättat för barnen om samhörighet och barnens rättigheter, sopsortering, matens kretslopp, skärgårdskultur och om hur Östersjön mår.