Småbarnspedagogik

SNABBLÄNKAR: Gäddan och gängetMiniambassadörHur mår du jord? St Olavs djurkortBiosfärstigenNaturkul SpelYouTube-filmerFärgläggningsbilderSagan om Moster Mossa – Knattelabbet

Gäddan och gänget

Konceptet Gäddan och gänget är Pargas stads småbarnspedagogiks och Skärgårdshavets biosfärområdes satsning att väcka nyfikenhet för naturen och miljöfrågor bland de yngsta, nämligen barnen inom småbarnspedagogiken.

Sedan år 2009 har barn inom Pargas stad regelbundet fått besök av Gäddan & Gänget, en rad mjukisdjur som cirkulerar mellan de olika enheterna i en sump. Gäddan för med sig en historia och roliga aktiviteter kring ett aktuellt tema, och används som en budbärare för viktiga frågor inom staden. Informationen sker även andra vägen; barn är mycket intresserade av sin omgivning och har mycket vettigt att säga till de vuxna om hur olika problem ska lösas. Genom åren har Gäddan berättat för barnen om samhörighet och barnens rättigheter, sopsortering, matens kretslopp, skärgårdskultur och om hur Östersjön mår.

Gäddan och gängets hemsida

Material från gäddan och gängets äventyr

Skärgårdens superhjältar-Miniambassadör

HANDBOK: Har du funderat på vad hållbarhet är? Handboken om hållbarhet inom småbarnspedagogiken.pdf innehåller fördjupad kunskap om olika hållbarhetsteman och tips på hur de på ett lättfattligt och roligt sätt kan behandlas i den dagliga verksamheten med barnen.

HÅLLBARHETSPASS: Printa ut hållbarhetspasset.pdf (alla barn får ett eget). Hållbarhetspasset kan följa med från att barnet börjar i småbarnspedagogiken tills hen går ut förskolan. Under tiden utforskar vi naturen, miljöfrågor, hållbar utveckling och våra egna rötter i skärgården. Grattis, du är nu en miniambassadör för Skärgårdshavets biosfärområde och din egen hembygd! 

Hur mår du jord?

Tillsammans med konstnären Antonia Ringbom har vi skapat ett pedagogiskt material som handlar om mikrolivet i jorden. Har du någonsin tänkt på allt som myllrar i jorden under dina fötter? Det har Neppa och Krä, som tar oss med på en fantastisk djupdykning i mullens myllerlopp. När jorden mår bra, mår hela jorden bra!


Vi hoppas att ni tillsammans med barnen blir inspirerade till att diskutera mer kring mikrolivet i jorden och dess betydelse. Till er hjälp har ni lärarhandledningen och animationsfilmen som finns på vår YouTube-kanal. Använd också gärna materialet “Odla med Gäddan och gänget” som du hittar mer info om här.

Länk till filmen

St Olavs djurkort

Aktiviter för elever i grundskolan. Konceptet handlar om inre hållbarhet.

Detta material bygger på pilgrimens sju nyckelord. Varje nyckelord har illustrerats med ett djur som är vanligt inom biosfärområdet. Materialet innehåller textkort samt aktivitetskort, som ni kan använda som en helhet eller behandla ett nyckelord åt gången. Aktiviteterna är planerade att genomföras utomhus

Biosfärstigen

En ca 2 km lång stig som passar för hela familjen. 

Biosfärstigen är en 1,8 km lång runda genom varierande natur; barrskog, en liten hassellund över berg och längs med vägar intill skolcentret i Korpo och Verkans gästhamn. Balans mellan människa och natur är det genomgående temat och öppnar upp vad vårt Skärgårdshavets Unescobiosfärområde handlar om! Stigen går över berg och kräver av vandraren en smidighet i varierande terräng.

Sommartid, vid Verkans gästhamn finns en genväg för att undvika en brant uppstigning vid startpunkten där.

Naturkul

Tips och idéer för aktiviter i naturen.

Biosfärområdets sportlovsutmaning! Här kan du ladda ner vintriga dagliga utmaningar som barn och ungdomar kan göra tillsammans med en vuxen eller en kompis. Utöver de dagliga utmaningarna kan du även ta itu med sportlovsutmaningen. Ju fler desto bättre-ut och njut av naturen!

Spel

Spela Memory eller Frågesport och lär dig samtidigt mer om naturen i biosfärområdet!

Här hittar du spelen

Youtube-videon

På vår YouTube-kanal finns många intressanta filmer som handlar om skärgårdsnatur och -kultur.

Julgäddan från Korpo

Fiskens sinnen

Fisket i en föränderlig skärgård

Öluff

Naturbete

Vi bygger en knipholk

Vi övernattar på Konungskär

Färgläggningsbilder

Här kan du ladda ner fakta om flyttfåglar, målarbilder och modeller på fåglarna så du vet vilka färger du ska använda.

pdf

Fåglar

Dett alämpar sig för Småbarnspedagogik
Storlek 7.23 MB
png

En kiva bild

Storlek 246.64 KB

Sagan om Moster Mossa

Det var en gång en lustig dam som bodde i en skog. Hon hette Moster Mossa. Hon bodde i ett grönt litet hus som var gjort av husmossa.

Knattelabbet

Boka in ett kostnadsfritt besök i Knattelabbet!

I Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Barnen får lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbotten och ta olika sorters vattenprover. Här får barnen studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Precis som resten av verksamheten i skärgårdscentret Korpoström kombinerar Knattelabbet konst och vetenskap.

Knattelabbet

Alla kategorier

Skärgårdshavets Unesco Biosfärområde 
Biosfärakademin

Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM 
045 274 1940 
erika.silventoinen@pargas.fi

Knattelabbet

Skärgårdscentrum Korpoström Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM 
050 323 3210
aija.makinen@biosfar.fi
knattelabbet@skargardscentrum.fi

Skärgårdshavets Unesco Biosfärområde 

info@biosfar.fi
040 356 2655
www.biosfar.fi