Unesco och MAB
Man and Biosphere (MAB), on UNESCO:n kansainvälinen ohjelma, joka tähtää ihmisen ja luonnon tasapainon kehittämiseen tieteelliseltä pohjalta käsin. Ohjelman keskiössä on biosfäärialueet, joiden perimmäisenä tarkoituksena on toimia kestävämpien ratkaisujen “oppimisalueina”. Biosfäärialueiden tavoitteena on parantaa luonnon tilaa yhdistämällä uusia ja perinteisiä lähestymistapoja sekä kehittää ihmisten elinympäristöjen elinvoimaisuutta edistämällä biosfäärialueella taloudellista, sosiaalista, kulttuurista ja ekologista kestävää kehitystä.
Tänään, vuoden 2024 alussa, maailmassa on yhteensä 748 biosfäärialuetta 134 maassa. Suomessa on tällä hetkellä kaksi biosfäärialuetta, toinen Pohjois-Karjalassa ja toinen Saaristomerellä. Kokemusten vaihdon ja eri alueiden välisen yhteistyön edistämiseksi MAB-ohjelmassa on muodostettu pienempiä alueellisia tai teemallisia verkostoja. Saaristomeren biosfäärialueen osalta tärkeimmät yhteistyöverkostot ovat EuroMAB (Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja osa Venäjää), saaristo- ja rannikkoalueiden verkosto (World Network of Island and Coastal Biosphere Reserves), pohjoinen verkosto NordMAB ja Itämeren rannikon Biosphere for Baltic -verkosto.
Biosfäärialueet rakentuvat kolmen vyöhykkeen ympärille. Ydinalueen muodostaa luonnonsuojelualue, joka keskittyy alueen ekosysteemien, lajien ja geneettisen rikkauden säilyttämiseen. Ydinaluetta ympäröi tai vierustaa rajaa, jossa tehdään tutkimusta, koulutusta sekä testataan kestäviä toimintamalleja paikallisten ja globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Kolmantena vyöhykkeenä biosfäärialueilla on yhteistyöalue, jossa alueen asukkaat ja eri toimijat harjoittavat ja kehittävät sosiokulttuurisesti ja ekologisesti kestävää taloudellista toimintaa.
Jokainen biosfäärialue ja niiden toiminta on uniikkia, ympäristön asettamien haasteiden ja mahdollisuuksien, niiden asukkaiden, sekä saatavilla olevien luontoresurssien puitteissa. Biosfäärialueet nimitetään MAB-ohjelman kansainvälisen koordinaationeuvoston (ICC) toimesta kansallisesti tehdyn hakemuksen pohjalta. Biosfäärialueen perustamiseen paikallisen yhteisön vahva osallistuminen on välttämätön. Biosfäärialueen perustamisen jälkeen, haetaan rahoitusta ja suunnitellaan kansainvälisen MAB-ohjelman tavoitteiden puitteissa käytännön toimintaa. Suomessa biosfäärialueet pysyvät juridisesti sen alueen ELY-keskuksen alla, missä ne sijaitsevat. ELY-keskus on myös vastuussa toiminnan perusbudjetista.
Koko MAB-ohjelman visiona on rakentaa maailmaa, jossa ihmiset ovat tietoisia toimintansa vaikutuksista yhteiseen tulevaisuuteen niin globaalisti kuin paikallisestikin. Ihminen voi elää luonnon kanssa tasapainossa. MAB-ohjelmalla UNESCO haluaa inspiroida ihmisiä toimimaan yhdessä ja kestävästi elinvoimaisten yhteiskuntien rakentamiseksi, jotta luonnon sekä kulttuurin rikkaus säilyisi myös tuleville sukupolville.