Goda exempel

Exempel på biosfärkontorets verksamhet


Biosfärakademin

Genom Biosfärakademin, som fungerar som ett pedagogiskt program för Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes verksamhet, vill vi bidra till ett hållbarhetstänk som genomsyrar verksamheten i småbarnspedagogiken, grundskolan och på andra stadiet. Vi vill stärka ungdomarnas handlingskraft för hållbarhet i sin närmiljö och deras delaktighet i biosfärområdet. Läs mer…


Knattelabbet

Du får utforska marina djur- och växtarter, håva i strandvattnet och undersöka arterna med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Läs mer…


Ungdomsrådets vloggar från biosfärområdet

Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes ungdomsråd sökte finansiering och gjorde vloggar om hållbarhet i biosfärområdet.


Biosfärambassadörsprogrammet

En biosfärambassadör har kunskap, intresse och engagemang att sprida information om vårt gemensamma biosfärområde till andra. Alla biosfärambassadörer får själva definiera sin roll som ambassadör – vissa använder kunskapen och kontakterna i sitt yrkesliv, medan andra vill arbeta för en hållbar utveckling inom föreningslivet eller på ett rent privat plan. Läs mer…


Skärgårdshavets vinterträff

Skärgårdshavets biosfärområde förmedlar kunskap, goda erfarenheter och kontakter. Detta bland annat genom att årligen organisera vinterträffar och Forum för skärgårdsforskning.


30 sätt att fira 1994-2024

Under 2024 firade biosfärområdet sitt 30-årsjubileum. Vinterträffen anordnades under två dagar i Skärgårdscentrum Korpoström, och kampanjen ”30 sätt att fira” engagerade lokala aktörer att skapa egna evenemang. Listan publicerades på biosfärområdets hemsida och lyfte fram balansen mellan människa och natur för en hållbar framtid i skärgården.

Aktiviteterna varierade från mattvävning på Vänö och spelmansturné till seminarier och en ungdomsseglats med temat biologisk mångfald. Även föreningar och lokala medier bidrog till att synliggöra firandet. Läs mer…