Grundläggande utbildning

I den grundläggande utbildningen fortsätter hållbarhetstemat tillsammans med Sanna och Emil, som i Hållbarhetsstigen tillsammans med eleverna lär sig mer om hembygden och hållbarhetens tre dimensioner.

Färgläggningsbilder över marina arter av konstnär Jessica Koivistoinen.

Varje vår får sjundeklassisterna inom biosfärområdet delta i programmet Biosfärområdet i skolan. Programmet inleds med att en representant från biosfärkontoret håller en lektion i skolan där eleverna får bekanta sig med biosfärområdets verksamhet. I slutet av maj får sedan alla sjundeklassare i Kyrkbackens skola i Nagu, Ulkosaariston koulu och Skärgårdshavets skola i Korpo, Iniö skola samt Dalsbruks skola besöka en ö i Nationalparken. Olika teman har behandlats under utfärdsdagarna, såsom övergödning, landskapsvård, biologisk mångfald, bottendjur och skärgårdens kulturarv.

Föreläsningar

Det finns möjlighet att anlita oss som föreläsare, antingen på plats eller på distans. Vi kan föreläsa om Skärgårdshavets Unesco biosfärområde samt om skärgårdsnatur och -kultur i syfte att sprida kunskap bland barn och unga.

Vi kan anlitas som föreläsare om:

  • Skärgårdsnatur, -miljö och -kultur
  • Hållbar utveckling
  • Klimatfrågor hos barn och unga

Målet med hållbarhetsstigen för åk 1-6 är att varje elev då de går ut åk 6 känner till hållbarhetens tre dimensioner (ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet) samt hur deras egna beslut och handlingar hänger ihop med dem. Materialet är utarbetat i samarbete mellan Pargas stad och Skärgårdshavets Unesco biosfärområde, och stöder sig på läroplanen och Pargas stads plan för miljöfostran. Stigen är även en fortsättning på småbarnspedagogikens hållbarhetsprogram Gäddan och gänget och Miniambassadörspasset. 

Lärarhandledningen ger en översikt över hållbarhetsfostran och hållbarhetsstigen. På hemsidan hittar du lektionstips och -idéer för att kunna vandra stigen fram med lätta steg och njuta av resan. 

I Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Barnen får lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbotten och ta olika sorters vattenprover. Här får barnen studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Precis som resten av verksamheten i skärgårdscentret Korpoström kombinerar Knattelabbet konst och vetenskap.

Boka in ett kostnadsfritt besök i Knattelabbet!

Det var en gång en lustig dam som bodde i en skog. Hon hette Moster Mossa. Hon bodde i ett grönt litet hus som var gjort av husmossa.

Moster Mossa

pdf

Moster mossa

Sagan om Moster Mossa
Storlek 349.73 KB

Här kan du ladda ner fakta om flyttfåglar, målarbilder och modeller på fåglarna så du vet vilka färger du ska använda.

Flyttfåglar

pdf

Fåglar

Färgläggningsbilder
Storlek 7.23 MB

På vår YouTube-kanal finns många intressanta filmer som handlar om skärgårdsnatur och -kultur.

Spela Memory eller Frågesport och lär dig samtidigt mer om naturen i biosfärområdet!

Tips och idéer för aktiviter i naturen.

Biosfärområdets sportlovsutmaning! Här kan du ladda ner vintriga dagliga utmaningar som barn och ungdomar kan göra tillsammans med en vuxen eller en kompis. Utöver de dagliga utmaningarna kan du även ta itu med sportlovsutmaningen. Ju fler desto bättre-ut och njut av naturen!

Naturkul

pdf

Sportlovsutmaningen

Utmaningar för sportlovets alla dagar
Storlek 10.34 MB
png

Sportlovsutmaning

Ladda ner hela veckans sportlovsutmaning
Storlek 662.63 KB
pdf

Mosskort

Roliga mosskort på två språk
Storlek 4.09 MB
png

Höstlovsbingo

Spela höstlovsbingo!
Storlek 394.08 KB
pdf

Höstbingo

Storlek 1.96 MB
pdf

Biosfärartkort

Storlek 29.08 MB

En ca 2 km lång stig som passar för hela familjen. 

Biosfärstigen är en 1,8 km lång runda genom varierande natur; barrskog, en liten hassellund över berg och längs med vägar intill skolcentret i Korpo och Verkans gästhamn. Balans mellan människa och natur är det genomgående temat och öppnar upp vad vårt Skärgårdshavets Unescobiosfärområde handlar om! Stigen går över berg och kräver av vandraren en smidighet i varierande terräng.

Sommartid, vid Verkans gästhamn finns en genväg för att undvika en brant uppstigning vid startpunkten där.

Biosfärstigen

pdf

Biosfärstigen quiz

Biosfärstigen quiz
Storlek 333.96 KB

Aktiviter för elever i grundskolan. Konceptet handlar om inre hållbarhet.

Detta material bygger på pilgrimens sju nyckelord. Varje nyckelord har illustrerats med ett djur som är vanligt inom biosfärområdet. Materialet innehåller textkort samt aktivitetskort, som ni kan använda som en helhet eller behandla ett nyckelord åt gången. Aktiviteterna är planerade att
genomföras utomhus

St Olavs djurkort

pdf

St Olavs djurkort

St Olavs djurkort
Storlek 1.62 MB

Tillsammans med konstnären Antonia Ringbom har vi skapat ett pedagogiskt material som handlar om mikrolivet i jorden. Har du någonsin tänkt på allt som myllrar i jorden under dina fötter? Det har Neppa och Krä, som tar oss med på en fantastisk djupdykning i mullens myllerlopp. När jorden mår bra, mår hela jorden bra!

Vi hoppas att ni tillsammans med barnen blir inspirerade till att diskutera mer kring mikrolivet i jorden och dess betydelse. Till er hjälp har ni lärarhandledningen och animationsfilmen som finns på vår YouTube-kanal. Använd också gärna materialet “Odla med Gäddan och gänget” som du hittar mer info om här.

Hur mår du jord

pdf

Hur mår du jord?

Hur mår du jord -lärarhandledning
Storlek 24.92 MB