Upplev skärgården

Upplev biosfärområdet

Vårt vackra skärgårdshav välkomnar besökare året om. De korta avstånden mellan öarna och det välutvecklade nätet av färjor och förbindelsebåtar gör att man på ett hållbart sätt kan röra sig i hela biosfärområdet – till fots, med kanot eller båt, med cykel eller med kollektivtrafik. Den yttre skärgården kan bäst karaktäriseras som en lättillgänglig vildmark.

Det finns många företag som välkomnar besökare till området och skärgården bjuder på en stor mängd upplevelser. Genom att besöka Visit Kimitoön och Visit Pargas kan du i detalj planera ditt besök i Åbolands skärgård. Tjänsten ”Ut i naturen” ger dig möjlighet att närmare bekanta dig med olika besöksmål i Skärgårdshavets nationalpark, som utgör kärnan i biosfärområdet. Biosfärområdet är en aktiv part i att utveckla Skärgårdscentrum Korpoström, placerat mitt i biosfärområdet.

Till fots

Det finns många naturstigar och vandringleder både på Kimitoön och i Pargas. Pilgrimsleden St Olav Waterway för dig från Åbo Domkyrka genom biosfärområdet till Åland och vidare till Sverige.

Med båt eller kanot

Expedition Skärgårdshavet

Med cykel

Med cykel kan du cykla Skärgårdens ringväg eller den alldeles nya Kustrutten.

Med buss eller bil

Att röra sig i längs med vägarna i Åboland är ett äventyr i sig – mer än 20 landsvägsfärjor och ett tiotal broar för dig mellan de olika öarna. Alla färjor är gratis och drivs endera av Finferries eller i privat regi.  Kommunernas hemsidor listar all kollektivtrafik i området.

FÖR BESÖKARE

I Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Barnen får lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbotten och ta olika sorters vattenprover. Här får barnen studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Precis som resten av verksamheten i skärgårdscentret Korpoström kombinerar Knattelabbet konst och vetenskap.

En ca 2 km lång stig som passar för hela familjen. 

Biosfärstigen är en 1,8 km lång runda genom varierande natur; barrskog, en liten hassellund över berg och längs med vägar intill skolcentret i Korpo och Verkans gästhamn. Balans mellan människa och natur är det genomgående temat och öppnar upp vad vårt Skärgårdshavets Unescobiosfärområde handlar om! Stigen går över berg och kräver av vandraren en smidighet i varierande terräng.

Sommartid, vid Verkans gästhamn finns en genväg för att undvika en brant uppstigning vid startpunkten där.

Biosfärstigen

pdf

Biosfärstigen quiz

Biosfärstigen quiz
Storlek 333.96 KB

Expedition Skärgårdshavet är ett samarbetsprojekt mellan FÖSS och biosfärområdet som resulterat i miljöäventyret Gäddan & gängets ö-expedition. Expeditionen bjuder på program som barnfamiljer kan utföra på egen hand i femton gästhamnar runt om i Åbolands skärgård. Under expeditionen får man att lära sig om skärgårdens natur och kultur, utföra roliga uppgifter på egen hand och samla stämplar i sitt forskarpass. På varje ö som deltar i expeditionen finns en skylt med information och utmaningar för barn och andra intresserade. 

Från och med sommaren 2021 kan du även delta i ö-expeditionen på den åländska sidan!