Upplev skärgården

Upplev biosfärområdet

Vårt vackra skärgårdshav välkomnar besökare året om. De korta avstånden mellan öarna och det välutvecklade nätet av färjor och förbindelsebåtar gör att man på ett hållbart sätt kan röra sig i hela biosfärområdet – till fots, med kanot eller båt, med cykel eller med kollektivtrafik. Den yttre skärgården kan bäst karaktäriseras som en lättillgänglig vildmark.

Det finns många företag som välkomnar besökare till området och skärgården bjuder på en stor mängd upplevelser. Genom att besöka Visit Kimitoön och Visit Pargas kan du i detalj planera ditt besök i Åbolands skärgård. Tjänsten ”Ut i naturen” ger dig möjlighet att närmare bekanta dig med olika besöksmål i Skärgårdshavets nationalpark, som utgör kärnan i biosfärområdet. Biosfärområdet är en aktiv part i att utveckla Skärgårdscentrum Korpoström, placerat mitt i biosfärområdet.

Till fots

Det finns många naturstigar och vandringleder både på Kimitoön och i Pargas. Pilgrimsleden St Olav Waterway för dig från Åbo Domkyrka genom biosfärområdet till Åland och vidare till Sverige.

Med båt eller kanot

Expedition Skärgårdshavet

Med cykel

Med cykel kan du cykla Skärgårdens ringväg eller den alldeles nya Kustrutten.

Med buss eller bil

Att röra sig i längs med vägarna i Åboland är ett äventyr i sig – mer än 20 landsvägsfärjor och ett tiotal broar för dig mellan de olika öarna. Alla färjor är gratis och drivs endera av Finferries eller i privat regi.  Kommunernas hemsidor listar all kollektivtrafik i området.