Perusopetus
Kun lapset jatkavat perusopetukseen kestävyysteema jatkuu yhdessä saaristotutkijoidemme Sannan ja Emilin kanssa, jotka oppivat Kestävyyspolulla lisää saaristosta kestävyyden kolmen ulottuvuuden kautta.
Kun lapset jatkavat perusopetukseen kestävyysteema jatkuu yhdessä saaristotutkijoidemme Sannan ja Emilin kanssa, jotka oppivat Kestävyyspolulla lisää saaristosta kestävyyden kolmen ulottuvuuden kautta.
Joka kevät biosfäärialueen seitsemäsluokkalaiset osallistuvat Biosfäärialue koulussa -ohjelmaan. Ohjelma alkaa siten, että biosfäärialueen edustaja pitää koulussa oppitunnin, jossa oppilaat tutustuvat biosfäärialueen toimintaan. Toukokuun lopussa Nauvon Kyrkbackenin koulun, Ulkosaariston koulun ja Korppoon Skärgårdshavetin koulun, Iniön koulun sekä Dalsbruks skolanin kaikki seitsemäsluokkalaiset pääsevät vierailemaan kansallispuiston saarella. Retkipäivillä on käsitelty erilaisia teemoja, kuten rehevöityminen, maisemansuojelu, biologinen monimuotoisuus, pohjaeläimet ja saariston kulttuuriperintö.
Meidät on mahdollista pyytää luennoitsijaksi joko paikan päällä tai etänä. Voimme luennoida Saaristomeren Unescon biosfäärialueesta sekä saariston luonnosta ja kulttuurista tiedon levittämiseksi lasten ja nuorten keskuudessa.
Esimerkkejä:
Kestävyyspolun tavoitteena on, että jokainen 6. luokalta päätyessään tietää kestävän kehityksen kolme ulottuvuutta (ekologinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys ja taloudellinen kestävyys) ja miten hänen omat päätöksensä ja toimintansa liittyvät niihin. Materiaali on laadittu yhteistyössä Paraisten kaupungin ja Saaristomeren Unesco biosfäärialueen kanssa ja se perustuu opetussuunnitelmaan ja Paraisten kaupungin ympäristökasvatussuunnitelmaan. Suomenkielinen veriso on vielä työn alla, ruotsinkielinen versio löytyy tästä.
Opettajan oppaassa on yleiskatsaus kestävyyskasvatukseen ja kestävyyspolkuun. Sivustolta löydät oppitunneilla vinkkejä ja ideoita, joiden avulla voit kulkea polkua kevyin askelin ja nauttia matkasta.
Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa lapset, nuoret ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla saaristotutkijoita. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Labrassa lapset saavat tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa yhdistyvät taide ja tiede.
Varaa ilmainen käynti Junnulabrassa!
Täältä voit ladata faktoja muuttolinnuista, värityskuvia ja lintujen malleja, jotta tiedät, mitä värejä käyttää.
Vinkkejä ja ideoita luonnossa tapahtuvaan toimintaan.
Biosfäärialueen talvilomahaaste! Tehtävät voit tehdä aikuisen tai kaverin kanssa. Päivähaasteiden lisäksi voit tehdä myös alla olevat tehtävät. Päivittäisten haasteiden lisäksi voit ottaa vastaan myös talvilomahaasteeseen. Mitä enemmän, sitä parempi – lähde ulos ja nauti luonnosta!
YouTube-kanavaltamme löytyy useampi mielenkiintoinen elokuva joka kertoo saariston luonnosta ja kulttuurista.
Värityskuvia ja lajikortteja.
Olemme yhdessä taiteilija Antonia Ringbomin kanssa luoneet pedagogisen aineiston, joka käsittelee maaperän mikrobistoa. Oletko koskaan ajatellut kaikkea sitä, mitä myllertää maaperässä jalkojesi alla? Neppa ja Krä ovat, ja he tekevät kanssamme uskomattoman sukelluksen mullan myllerrykseen. Kun maaperä voi hyvin, koko maapallo voi hyvin!
Toivomme, että innostutte keskustelemaan lisää lasten kanssa maaperän mikrobistosta ja sen merkityksestä. Avuksi saatte opettajaoppaan ja animaatioelokuvan. Voitte mielihyvin käyttää myös “Viljele Kalakamujen kanssa” -aineistoa, josta löydät lisätietoa täältä. Maa, miten voit?-OpettajaopasLataa Animaatioelokuva
Toimintaa alakoululaisille. Konsepti käsittelee sisäistä kestävyyttä.
Tämä aineisto perustuu pyhiinvaeltajan seitsemään avainsanaan. Jokaista avainsanaa kuvaa biosfäärialueelle tyypillinen eläin. Materiaali sisältää tekstikortteja ja toimintakortteja, joita voit käyttää kokonaisuutena tai käsitellä yhtä avainsanaa kerrallaan. Aktiviteetit on suunniteltu toteutettavaksi ulkona.
Noin 2 km pitkä polku, joka sopii koko perheelle.
Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa. Tasapaino ihmisen ja luonnon välillä on reitin kokonaisvaltainen teema ja avaa sen, mistä Saaristomeren Unescon biosfäärialueessa on kyse! Polku kulkee kallioiden yli ja vaatii kävelijältä ketteryyttä vaihtelevassa maastossa.
Verkanin vierassatamassa on oikotie, joka välttää jyrkän nousun sieltä lähtöpisteestä.
Pelaa Memorya tai tietokilpailua ja opi lisää biosfäärialueen luonnosta!
Olipa kerran hassu nainen, joka asusteli metsässä. Hänen nimensä oli Sammal-täti. Hän asui pienessä vihreässä talossa, joka oli rakennettu metsäkerrossammaleesta.