Kalakamut ovat mukana suuressa osassa lapsille suunnattua toimintaa. Saaristokeskus Korpoströmissä biosfäärialue ja Kalakamut ovat osallisina muun muassa Junnulabrassa, jossa lapset ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla meribiologeja, sekä Saaristokeskuksen näyttelyihin liittyvässä lapsille suunnatussa toiminnassa.
Konsepti on Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen ja Saaristomeren biosfäärialueen panostus. Kalakamut haluavat herättää varhaiskasvatuksessa olevien lasten kiinnostuksen ympäröivään luontoon, ympäristöasioihin, kestävään kehitykseen ja omiin juuriinsa saaristossa
Vuodesta 2009 alkaen Paraisten kaupungin lapset ovat säännöllisesti päässeet tutustumaan Kalakamuihin, pehmoeläinjoukkioon, joka kiertää päivähoidon eri yksiköiden välillä sumpussaan. Kalakamuilla on mukanaan tarina ja hauskoja aktiviteetteja jostain ajankohtaisesta aiheesta, ja Kalakamuja käytetään tärkeiden asioiden viestinviejänä kaupungissa. Tieto kulkee myös toiseen suuntaan: lapset ovat hyvin kiinnostuneita ympäristöstään ja heillä on paljon järkevää sanottavaa aikuisille siitä, miten eri ongelmat pitäisi ratkaista. Vuosien mittaan Kalakamut ovat kertoneet päiväkotilapsille yhteenkuuluvuudesta ja lasten oikeuksista, roskien lajittelusta, ruoan kiertokulusta, saaristokulttuurista ja Itämeren tilasta. Vuodesta 2024 Kalakamut seikkailevat myös Kemiönsaarella.
Johdatus peruspaketin käyttöön ja vinkkejä Kalakamujen muiden teemojen käyttöön.
Junnulabra
Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa lapset, nuoret ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla saaristotutkijoita. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Labrassa lapset saavat tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa yhdistyvät taide ja tiede.
Vinkkejä ja ideoita luonnossa tapahtuvaan toimintaan.
Biosfäärialueen talvilomahaaste! Tehtävät voit tehdä aikuisen tai kaverin kanssa. Päivähaasteiden lisäksi voit tehdä myös alla olevat tehtävät. Päivittäisten haasteiden lisäksi voit ottaa vastaan myös talvilomahaasteeseen. Mitä enemmän, sitä parempi – lähde ulos ja nauti luonnosta!
Olemme yhdessä taiteilija Antonia Ringbomin kanssa luoneet pedagogisen aineiston, joka käsittelee maaperän mikrobistoa. Oletko koskaan ajatellut kaikkea sitä, mitä myllertää maaperässä jalkojesi alla? Neppa ja Krä ovat, ja he tekevät kanssamme uskomattoman sukelluksen mullan myllerrykseen. Kun maaperä voi hyvin, koko maapallo voi hyvin!
Toivomme, että innostutte keskustelemaan lisää lasten kanssa maaperän mikrobistosta ja sen merkityksestä. Avuksi saatte opettajaoppaan ja animaatioelokuvan. Voitte mielihyvin käyttää myös “Viljele Kalakamujen kanssa” -aineistoa, josta löydät lisätietoa täältä. Maa, miten voit?-OpettajaopasLataa Animaatioelokuva
Toimintaa alakoululaisille. Konsepti käsittelee sisäistä kestävyyttä.
Tämä aineisto perustuu pyhiinvaeltajan seitsemään avainsanaan. Jokaista avainsanaa kuvaa biosfäärialueelle tyypillinen eläin. Materiaali sisältää tekstikortteja ja toimintakortteja, joita voit käyttää kokonaisuutena tai käsitellä yhtä avainsanaa kerrallaan. Aktiviteetit on suunniteltu toteutettavaksi ulkona.
Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa. Tasapaino ihmisen ja luonnon välillä on reitin kokonaisvaltainen teema ja avaa sen, mistä Saaristomeren Unescon biosfäärialueessa on kyse! Polku kulkee kallioiden yli ja vaatii kävelijältä ketteryyttä vaihtelevassa maastossa.
Verkanin vierassatamassa on oikotie, joka välttää jyrkän nousun sieltä lähtöpisteestä.
Olipa kerran hassu nainen, joka asusteli metsässä. Hänen nimensä oli Sammal-täti. Hän asui pienessä vihreässä talossa, joka oli rakennettu metsäkerrossammaleesta.