Mitä Teemme?
Toimijoita, joiden ansiosta Saaristomeren biosfäärialue kuhisee toimintaa, on ilahduttavan paljon. Kaikkien panos on yhtä tärkeä, jotta pystymme hoitamaan tätä Unescon myöntämää nimitystä. Useat yliopistot ja oppilaitokset harjoittavat alueella tutkimustoimintaa, alueen molemmat kunnat ja eri valtion tahot toteuttavat kehittämishankkeita ja toimintaa, jotka edistävät sekä taloudellista että ekologista kestävyyttä, ja aktiivinen kolmas sektori myötävaikuttaa voimakkaasti alueen elinvoimaisuuden ylläpitämiseen.
Saaristomeren biosfäärialue välittää tietoa, hyviä kokemuksia ja kontakteja. Saaristomeren biosfäärialue välittää tietoa, hyviä kokemuksia ja kontakteja. Tätä se tekee muun muassa järjestämällä vuosittain talvitapaamisen ja Saaristotutkimuksen foorumin, julkaisemalla omaa uutiskirjettä ja osallistumalla Tidskriften Skärgård -lehden tekoon sekä toteuttamalla kumppanuusohjelmaa.
Saaristomeren biosfäärialue toteuttaa kehittämishankkeita, jotka edistävät ympärivuotista asumista, työllisyyttä, kestävää matkailua, saaristoympäristön kestävyyteen liittyviä innovaatioita ja kiertotaloutta. Kaikkea mitä, saariston säilyttämiseksi elävänä tarvitaan. Biosfärområdet perustettiin vuonna 1994, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon, linkkien kautta saat kuitenkin yhteenvedon tärkeimmistä toimista.
Elävä saaristo
Saaristomeren biosfäärialue toteuttaa kehittämishankkeita, jotka edistävät ympärivuotista asumista, työllisyyttä, kestävää matkailua, saaristoympäristön kestävyyteen liittyviä innovaatioita ja kiertotaloutta. Kaikkea mitä, saariston säilyttämiseksi elävänä tarvitaan.
Artesaaniruoka
Biosfäärialueella on ollut keskeinen rooli tuotaessa Suomeen artesaaniruoan konseptia (ruotsiksi mathantverk). Artesaaniruokaan liittyvillä hankkeilla ja koulutuksilla on edistetty paikallista pienimuotoista ruoantuotantoa ja jalostusta. Tällä hetkellä biosfäärialueen toimintaan liittyen on käynnissä yksi ruokaan liittyvä hanke, Kuluttajat ruokatalouden keskiössä (KulTa).
Vuosina 2016–2018 toteutettiin suuri artesaaniruokahanke, Kustens mat, Pohjanmaan, Turunmaan, Ahvenanmaan ja Uudenmaan seutujen välisenä yhteistyönä. Hankkeen tarkoituksena oli luoda pohja koko Suomen kattavalle ruoka-artesaanien verkostolle. Hanke järjesti artesaaniruokakoulusta sekä artesaaniruoan SM-kilpailut. Hankkeen päätyttyä kilpailuja hallinnoi Suomen artesaaniruoka ry.
Asutus
Kuluneen vuosikymmenen aikana biosfäärialueella on keskitytty erityisesti toimintaan, jonka tavoitteena on saariston autioitumisen torjuminen. Jotta saaristo voisi säilyä elävänä, tarvitaan aktiivista yritystoimintaa. Biosfäärialueella oli tärkeä rooli Turunmaan Saaristosäätiön perustamisessa vuonna 2008. Biosfäärialueen toimiston ja saaristosäätiön toteuttamat aktiviteetit ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa, mikä on avannut uusia mahdollisuuksia Saaristomeren biosfäärialueen tavoitteiden toteuttamiseen. Toiminta Brännskärin ja Björkholmin saarilla tarjoaa mallin siitä, miten saariston säilymistä asuttuna ja elinvoimaisena voidaan edistää.
Matkailu
Biosfäärialueesta itsestään ei ole kehittynyt matkailukohdetta, mikä ei ole ollut nimenomaisena pyrkimyksenäkään. Biosfäärialue on kuitenkin osallistunut alueen kestävän matkailun edistämiseen strategisen suunnittelun keinoin, sertifioimalla matkailuyrittäjiä yhteistyössä PanParksin kanssa, perustamalla uusia vaellusreittejä ja tuottamalla materiaalia ja esitteitä, joissa esitellään ulkosaariston kyliä ja biosfäärialuetta laajemminkin.