Meidän biosfäärialueemme

Saaristomeren biosfäärialue perustettiin vuonna 1994 ja se koostuu Saaristomeren kansallispuistosta ja Turunmaan saariston alueista, jotka kuuluvat Paraisten kaupungille ja Kemiönsaaren kunnalle. Käytännössä tämä tarkoittaa Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Iniön kunta-alueita kokonaisuudessaan ja osia Paraisten, Dragsfjärdin, Västanfjärdin ja Kemiön kunta-alueista.

Biosfäärialueella on noin 3 500 asukasta, joista noin 360 asuu pienillä saarilla, joihin ei ole maantielauttayhteyttä. Asukkaista pääosa on ruotsinkielisiä ja heidän keski-ikänsä on suhteellisen korkea muuhun maahan verrattuna. Vapaa-ajanasukkaita on moninkertainen määrä, ja hyvin varusteltujen vapaa-ajanasuntojen käyttäminen toisena kotina yleistyy koko ajan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen matkailu alueella on kaksinkertaistunut ja lisääntyy edelleen tasaisesti. Tämän myötä kasvaa myös matkailun merkitys elinkeinona saaristossa.

Meidän visiomme

Unescon toimeksiannosta etsimme koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämishankkeiden sekä
tiedon lisäämisen, yhteistyön ja vapaaehtoistoiminnan avulla paikallisia ratkaisuja kestävän
kehityksen globaaleihin haasteisiin luodaksemme kestävää yhteiskuntakehitystä. Saaristomeren
biosfäärialue toimii yhteistyössä maailmanlaajuisen biosfäärialueiden verkoston kanssa kestävien
ratkaisujen mallialueena.

Toimintaperiaatteet

Kaikki maailman biosfäärialueet toteutettavat toiminnassaan kolmea tehtävää, jotka ovat oman toiminta-alueen säilyttäminen, kehittäminen ja kestävän kehityksen tukeminen.

Koko toiminnan läpäisevät toimintaperiaatteet:

Unesco-statuksellaan biosfäärialue yhdistää ja inspiroi, ja kaikki iloitsevatUnesco-statuksellaan biosfäärialue yhdistää ja inspiroi, ja kaikki iloitsevat

Biosfäärialue on kestävän kehityksen mallialue paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti

MAB ohjelman kolme tehtävää

Kaikki maailman biosfäärialueet toteutettavat toiminnassaan kolmea tehtävää, jotka ovat oman toiminta-alueen säilyttäminen, kehittäminen ja kestävän kehityksen tukeminen.


SÄILYTTÄMINEN

Saariston kulttuuriperinnön, luonnon monimuotoisuuden, perinteisen kulttuurimaiseman ja hyvinvoivan Saaristomeren säilyttäminen.

Haluamme säilyttää saariston lajien ja luontotyyppien monimuotoisuuden, mutta myös ihmisen kulttuurin ja perinteet. Suuri osa biosfäärialueella sijaitsevista suojelluista luontoalueista kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Pyrimme myös vaalimaan aluetta houkuttelevana elinympäristönä saariston asukkaille sekä virkistysalueena. Kulttuurimaisemien hoito ja sitä kautta luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on esimerkki sekä ekologisia että taloudellisia arvoja tukevasta toiminnasta. Korkeakoulujen, päättäjien ja paikallisten asukkaiden välistä vuorovaikutusta edistämällä haluamme popularisoida ja levittää tehokkaammin tutkimustietoa Saaristomeren kasvistosta ja eläimistöstä sekä merenpinnan päällä, että sen alla.

KEHITTÄMINEN

Ympärivuotista asumista, työllisyyttä, kestävää matkailua ja saaristoympäristön kestävyyteen liittyviä innovaatioita sekä kiertotaloutta edistävien kehittämishankkeiden toteuttamista.

Toimimme saaristoyhteisön ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän kehityksen hyväksi. Saaristolle tärkeä aspekti on työmahdollisuuksien ja houkuttelevien asumismahdollisuuksien luominen. Etsimme paikallisia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi siten, että saariston yritykset hyötyvät siitä. Muun muassa matkailu ja elintarvikeala ovat luoneet saaristoon uusia työllistymismahdollisuuksia. Biosfäärialue edistää eri tahojen kehittämishankkeita saattamalla yhteen ihmisiä, organisaatioita, ideoita, tietoa ja rahoitusta. Yhdessä biosfäärialueen eri kumppaneiden kanssa toteutetaan hankkeita, jotka muodostavat biosfäärialueen toiminnan.

TUKEMINEN

Tiedon, hyvien kokemusten ja kontaktien välittäminen sekä kaikkien Saaristomeren alueella asuvien ja toimivien innostaminen löytämään oma roolinsa kestävän yhteisön kehittämisessä.

Biosfäärialue luo ja ylläpitää tutkimuksen, koulutuksen ja tiedonjaon verkostoja ja työkaluja tukeakseen saaristoyhteisön kantokykyä. Tarjoamalla neutraalin kentän kestävän yhteisön kehittämiselle haluamme inspiroida kaikkia biosfäärialueellamme asuvia ja toimivia löytämään oman tapansa antaa oman panoksensa. Tähän sisältyy lasten ja nuorten biosfäärikasvatus sekä luontoon että kulttuuriin liittyen, mutta myös populaaritieteellisen tiedotusmateriaalin tuottaminen, yhteistyössä korkeakoulujen kanssa toteutettavat selvitys- ja tutkimushankkeet, keskustelutilaisuudet ajankohtaisista aiheista ja tiedon levittäminen seminaareissa.