Grundläggande utbildning

SNABBLÄNKAR: HållbarhetsstigenBiosfärområdet i skolanHur mår du jord?St Olavs djurkortBiosfärstigenNaturkulSpelFärgläggningsbilderSagan om Moster MossaKnattelabbet

Hållbarhetsstigen – Juniorambassadör

Målet med hållbarhetsstigen för åk 1-6 är att varje elev då de går ut åk 6 känner till hållbarhetens tre dimensioner (ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet) samt hur deras egna beslut och handlingar hänger ihop med dem. Materialet är utarbetat i samarbete mellan Pargas stad och Skärgårdshavets Unesco biosfärområde, och stöder sig på läroplanen och Pargas stads plan för miljöfostran. Stigen är även en fortsättning på småbarnspedagogikens hållbarhetsprogram Gäddan och gänget och Miniambassadörspasset. 

Lärarhandledningen ger en översikt över hållbarhetsfostran och hållbarhetsstigen. På hemsidan hittar du lektionstips och -idéer för att kunna vandra stigen fram med lätta steg och njuta av resan. 

Biosfärområdet i skolan

Varje vår får sjundeklassisterna inom biosfärområdet delta i programmet Biosfärområdet i skolan. Programmet inleds med att en representant från biosfärkontoret håller en lektion i skolan där eleverna får bekanta sig med biosfärområdets verksamhet. I slutet av maj får sedan alla sjundeklassare i Kyrkbackens skola i Nagu, Ulkosaariston koulu och Skärgårdshavets skola i Korpo, Iniö skola samt Dalsbruks skola besöka en ö i Nationalparken. Olika teman har behandlats under utfärdsdagarna, såsom övergödning, landskapsvård, biologisk mångfald, bottendjur och skärgårdens kulturarv.

Föreläsningar

Det finns möjlighet att anlita oss som föreläsare, antingen på plats eller på distans. Vi kan föreläsa om Skärgårdshavets Unesco biosfärområde samt om skärgårdsnatur och -kultur i syfte att sprida kunskap bland barn och unga.

Vi kan anlitas som föreläsare om:

  • Skärgårdsnatur, -miljö och -kultur
  • Hållbar utveckling
  • Klimatfrågor hos barn och unga

Hur mår du jord?

Tillsammans med konstnären Antonia Ringbom har vi skapat ett pedagogiskt material som handlar om mikrolivet i jorden. Har du någonsin tänkt på allt som myllrar i jorden under dina fötter? Det har Neppa och Krä, som tar oss med på en fantastisk djupdykning i mullens myllerlopp. När jorden mår bra, mår hela jorden bra!


Vi hoppas att ni tillsammans med barnen blir inspirerade till att diskutera mer kring mikrolivet i jorden och dess betydelse. Till er hjälp har ni lärarhandledningen och animationsfilmen som finns på vår YouTube-kanal. Använd också gärna materialet “Odla med Gäddan och gänget” som du hittar mer info om här.

Länk till filmen

St Olavs djurkort

Aktiviter för elever i grundskolan. Konceptet handlar om inre hållbarhet.

Detta material bygger på pilgrimens sju nyckelord. Varje nyckelord har
illustrerats med ett djur som är vanligt inom biosfärområdet. Materialet
innehåller textkort samt aktivitetskort, som ni kan använda som en helhet
eller behandla ett nyckelord åt gången. Aktiviteterna är planerade att
genomföras utomhus

Biosfärstigen

En ca 2 km lång stig som passar för hela familjen. 

Biosfärstigen är en 1,8 km lång runda genom varierande natur; barrskog, en liten hassellund över berg och längs med vägar intill skolcentret i Korpo och Verkans gästhamn. Balans mellan människa och natur är det genomgående temat och öppnar upp vad vårt Skärgårdshavets Unescobiosfärområde handlar om! Stigen går över berg och kräver av vandraren en smidighet i varierande terräng.

Sommartid, vid Verkans gästhamn finns en genväg för att undvika en brant uppstigning vid startpunkten där.

Naturkul

Tips och idéer för aktiviter i naturen.

Biosfärområdets sportlovsutmaning! Här kan du ladda ner vintriga dagliga utmaningar som barn och ungdomar kan göra tillsammans med en vuxen eller en kompis. Utöver de dagliga utmaningarna kan du även ta itu med sportlovsutmaningen. Ju fler desto bättre-ut och njut av naturen!

Spel

Spela Memory eller Frågesport och lär dig samtidigt mer om naturen i biosfärområdet!

Här hittar du spelen

Youtube-videon

På vår YouTube-kanal finns många intressanta filmer som handlar om skärgårdsnatur och -kultur.

Julgäddan från Korpo

Fiskens sinnen

Fisket i en föränderlig skärgård

Öluff

Naturbete

Vi bygger en knipholk

Vi övernattar på Konungskär

Färgläggningsbilder

Här kan du ladda ner fakta om flyttfåglar, målarbilder och modeller på fåglarna så du vet vilka färger du ska använda.

Sagan om Moster Mossa

Det var en gång en lustig dam som bodde i en skog. Hon hette Moster Mossa. Hon bodde i ett grönt litet hus som var gjort av husmossa.

Knattelabbet

Boka in ett kostnadsfritt besök i Knattelabbet!

I Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström får barn, ungdomar och nyfikna vuxna vara skärgårdsforskare för några timmar. Barnen får lära sig om olika djur- och växtarter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbotten och ta olika sorters vattenprover. Här får barnen studera det marina livet med utrustning som finns i ett riktigt laboratorium. Precis som resten av verksamheten i skärgårdscentret Korpoström kombinerar Knattelabbet konst och vetenskap.

Knattelabbet

Skärgårdshavets Unesco Biosfärområde 
Biosfärakademin

Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM 
045 274 1940 
erika.silventoinen@pargas.fi

Knattelabbet

Skärgårdscentrum Korpoström Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM 
050 323 3210
aija.makinen@biosfar.fi
knattelabbet@skargardscentrum.fi

Skärgårdshavets Unesco Biosfärområde 

info@biosfar.fi
040 356 2655
www.biosfar.fi