Meidän biosfäärialueemme

Saaristomeren biosfäärialue perustettiin vuonna 1994 ja se koostuu Saaristomeren kansallispuistosta ja Turunmaan saariston alueista, jotka kuuluvat Paraisten kaupungilleja Kemiönsaaren kunnalle. Käytännössä tämä tarkoittaa Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Iniön kunta-alueita kokonaisuudessaan ja osia Paraisten, Dragsfjärdin, Västanfjärdin ja Kemiön kunta-alueista.

Biosfäärialueella on runsaat 3 500 asukasta, joista noin 360 asuu pienillä saarilla, joihin ei ole maantielauttayhteyttä. Asukkaista pääosa on ruotsinkielisiä ja heidän keski-ikänsä on suhteellisen korkea muuhun maahan verrattuna. Vapaa-ajanasukkaita on moninkertainen määrä, ja hyvin varusteltujen vapaa-ajanasuntojen käyttäminen toisena kotina yleistyy koko ajan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen matkailu alueella on kaksinkertaistunut ja lisääntyy edelleen tasaisesti. Tämän myötä kasvaa myös matkailun merkitys elinkeinona saaristossa.

Meidän tarinamme – miten biosfäärialue syntyi

Meri ja saaret ovat aina leimanneet saariston kulttuuria. Karjan laiduntaminen saarilla vuosisatojen ajan on vaikuttanut maisemaan ja pitänyt saaret vapaina tiheästä kasvillisuudesta. Kulttuurimaisemien biologinen monimuotoisuus on suuri ja yhä edelleenkin saaristo on yksi Suomen runsaslajisimmista alueista.

Lue lisää

Biosfäärialueen kolme tehtävää Saaristomerellä

Kaikkien maailman biosfäärialueiden on toteutettava toiminnassaan kolmea tehtävää, jotka ovat oman toiminta-alueen säilyttäminen, kehittäminen ja tukeminen. Alla on lyhyt katsaus siihen, miten me Saaristomeren biosfäärialueella toteutamme Unescon kolmea painopistealuetta. Kohdasta “Mitä teemme” saat lisätietoa käytännön toimintamuodoistamme!

Lue lisää