Varhaiskasvatus

Kalakamut ovat mukana suuressa osassa lapsille suunnattua toimintaa. Saaristokeskus Korpoströmissä biosfäärialue ja Kalakamut ovat osallisina muun muassa Junnulabrassa, jossa lapset ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla meribiologeja, sekä Saaristokeskuksen näyttelyihin liittyvässä lapsille suunnatussa toiminnassa.

Taiteilija Jessica Koivistoisen värityskuvia vedenalaisista lajeista.

YouTube-kanavaltamme löytyy useampi mielenkiintoinen elokuva joka kertoo saariston luonnosta ja kulttuurista.

Toimintaa alakoululaisille. Konsepti käsittelee sisäistä kestävyyttä.

Tämä aineisto perustuu pyhiinvaeltajan seitsemään avainsanaan. Varje nyckelord har illustrerats med ett djur som är vanligt inom biosfärområdet. Aineisto sisältää tekstikortteja ja aktiviteettikortteja, joita voi käyttää yhdessä kokonaisuutenatai käsitellä avainsana kerrallaan. Aktiviteetit on suunniteltu t
oteutettavaksi ulkona.

Pyhän Olavin eläinkortit

pdf

St Olavs djurkort

St Olavs djurkort
Storlek 1.62 MB

Pelaa Memorya tai tietokilpailua ja opi lisää biosfäärialueen luonnosta!

OPAS: Oletko miettinyt mitä kestävä kehitys on? Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa -opas.pdf sisältää syvällistä tietoa erilaisista kestävän kehityksen teemoista ja vinkkejä siitä, miten niitä voidaan käsitellä jokapäiväisessä toiminnassa lasten kanssa helposti ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla.

HÅLLBARHETSPASS: Printa ut hållbarhetspasset.pdf (alla barn får ett eget). Kestävän kehityksen passi voi kulkea lapsen mukana aina päivähoidon alusta esiopetuksen loppuun asti. Tuona aikana tutkimme luontoa, ympäristöasioita, kestävää kehitystä ja omia juuriamme saaristossa. Onnea, olet nyt Saaristomeren biosfäärialueen ja oman kotiseutusi minilähettiläs!

Olipa kerran hassu nainen, joka asusteli metsässä. Hänen nimensä oli Sammal-täti. Hän asui pienessä vihreässä talossa, joka oli rakennettu metsäkerrossammaleesta.

Moster Mossa

pdf

Mostern mossa

Sagan om Moster Mossa
Storlek 349.73 KB

Vinkkejä ja ideoita luonnossa tapahtuvaan toimintaan.

Biosfäärialueen talvilomahaaste! Tehtävät voit tehdä aikuisen tai kaverin kanssa. Päivähaasteiden lisäksi voit tehdä myös alla olevat tehtävät. Päivittäisten haasteiden lisäksi voit ottaa vastaan myös talvilomahaasteeseen. Mitä enemmän, sitä parempi – lähde ulos ja nauti luonnosta!

Naturkul

pdf

Sportlovsutmaningen

Utmaningar för sportlovets alla dagar
Storlek 10.34 MB
png

Sportlovsutmaning

Ladda ner hela veckans sportlovsutmaning
Storlek 662.63 KB
pdf

Mosskort

Roliga mosskort på två språk
Storlek 4.09 MB
png

Höstlovsbingo

Spela höstlovsbingo!
Storlek 394.08 KB
pdf

Höstbingo

Storlek 1.96 MB
pdf

Biosfärartkort

Storlek 29.08 MB

Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa lapset, nuoret ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla saaristotutkijoita. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Labrassa lapset saavat tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa yhdistyvät taide ja tiede.

Varaa ilmainen käynti Junnulabrassa!

Knattelabbet

pdf

Knattelabbet 2022

Knattelabbet aktiviteter 2022
Storlek 3.00 MB

Olemme yhdessä taiteilija Antonia Ringbomin kanssa luoneet pedagogisen aineiston, joka käsittelee maaperän mikrobistoa. Oletko koskaan ajatellut kaikkea sitä, mitä myllertää maaperässä jalkojesi alla? Neppa ja Krä ovat, ja he tekevät kanssamme uskomattoman sukelluksen mullan myllerrykseen. Kun maaperä voi hyvin, koko maapallo voi hyvin!

Toivomme, että innostutte keskustelemaan lisää lasten kanssa maaperän mikrobistosta ja sen merkityksestä. Avuksi saatte opettajaoppaan ja animaatioelokuvan. Voitte mielihyvin käyttää myös “Viljele Kalakamujen kanssa” -aineistoa, josta löydät lisätietoa täältä. Maa, miten voit?-OpettajaopasLataa Animaatioelokuva

Hur mår du jord

pdf

Hur mår du jord?

Hur mår du jord -lärarhandledning
Storlek 24.92 MB

Konsepti on Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen ja Saaristomeren biosfäärialueen panostus. Kalakamut haluavat herättää varhaiskasvatuksessa olevien lasten kiinnostuksen ympäröivään luontoon, ympäristöasioihin, kestävään kehitykseen ja omiin juuriinsa saaristossa

Vuodesta 2009 alkaen Paraisten kaupungin lapset ovat säännöllisesti päässeet tutustumaan Kalakamuihin, pehmoeläinjoukkioon, joka kiertää päivähoidon eri yksiköiden välillä sumpussaan. Kalakamuilla on mukanaan tarina ja hauskoja aktiviteetteja jostain ajankohtaisesta aiheesta, ja Kalakamuja käytetään tärkeiden asioiden viestinviejänä kaupungissa. Tieto kulkee myös toiseen suuntaan: lapset ovat hyvin kiinnostuneita ympäristöstään ja heillä on paljon järkevää sanottavaa aikuisille siitä, miten eri ongelmat pitäisi ratkaista. Vuosien mittaan Kalakamut ovat kertoneet päiväkotilapsille yhteenkuuluvuudesta ja lasten oikeuksista, roskien lajittelusta, ruoan kiertokulusta, saaristokulttuurista ja Itämeren tilasta.

Lataa värityskuvat ja opi lisää muuttolinnuista!

Flyttfåglar

pdf

Fåglar

Färgläggningsbilder
Storlek 7.23 MB

Noin 2 km pitkä polku, joka sopii koko perheelle.

Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa. Tasapaino ihmisen ja luonnon välillä on reitin kokonaisvaltainen teema ja avaa sen, mistä Saaristomeren Unescon biosfäärialueessa on kyse! Polku kulkee kallioiden yli ja vaatii kävelijältä ketteryyttä vaihtelevassa maastossa.

Verkanin vierassatamassa on oikotie, joka välttää jyrkän nousun sieltä lähtöpisteestä.

Biosfärstigen

pdf

Biosfärstigen quiz

Biosfärstigen quiz
Storlek 333.96 KB