Materiaali

Biosfääriakatemian tärkein tehtävä on levittää tietoa saariston luonnosta sekä kulttuurista. Uskomme, että mitä enemmän ihminen oppii siitä, miten saaristoluonto ja elämä meressä toimivat, sitä enemmän hän haluaa suojella niitä

Biosfääriakatemian aineistot ovat vapaasti käytettävissä.

Saariston luonto ja kulttuuri YouTube-kanavalla

Luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja unohtamaan arjen huolet sekä parantaa mielialaa. Luonto vaikuttaa myönteisesti myös sitä kautta, että se saa ihmiset liikkumaan ja tarjoaa mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen.

HIIHTOLOMA

Biosfäärialueen hiihtolomahaaste! Tehtävät voit tehdä aikuisen tai kaverin kanssa. Päivähaasteiden lisäksi voit tehdä myös alla olevat tehtävät. Ulos nauttimaan luonnosta!

Hiihtolomahaasteet hiihtoloman jokaiselle päivälle

Heittoviivalta heitetään lumipalloja mahdollisimman pitkälle

  • Muunnelmia: 
  • Eri-ikäisillä heittäjillä omat heittoviivat
  • Aikuiset heittävät heikommalla, lapset vahvemmalla kädellään 
  • Heitot jalkojen välistä etu- tai takaperin

Sulje silmät ja kuuntele mitä ääniä kuulet luonnossa. Mitä ääniä kuulit? Tunnistitko äänet? Huomasitko ääniä, joita et ole aikaisemmin kuullut? Onko ääniä jotka tekevät sinut iloiseksi, pelokkaaksi tai rauhalliseksi?

Pakkaa mukaan eväitä, lämmintä juotavaa sekä istuinalusta. Ota mukaan myös jotain jolla voit tutkia luontoa lähemmin, vaikka kiikarit tai kompassi. Muista oikea vaatetus ja ota mukaan aikuinen tai kaveri. Ota mukaan myös Biosfäärialueen hiihtolomahaaste-lomake. Metsässä voit kerätä paljon pisteitä!

Osallistujat hakevat luontoaiheisen esineen metsästä, esinettä ei saa näyttää muille. Vuorotellen osallistujat kuvaavat esineensä toisilleen. Voit esimerkiksi kuvailla esineen värin, muodon ja tuoksun, mutta muista olla paljastamatta liikaa. Muut osallistujat yrittävät arvata mikä luontoesine on kyseessä.

Ristinolla on suosittu ja tunnettu peli, jota voit pelata myös ulkona. Tee oma 3×3 ruudukko lumeen tai esim. hiekkaan. Kerää esineitä luonnosta, esim. käpyjä, oksia ja kiviä. Pelaa ristinollaa luontoesineillä.

Jokainen pelaaja saa heittää noppaa kolme kertaa. Jokaisen heiton yhteydessä kaikki pelaajat tekevät nopan silmäluvun osoittaman tehtävän:

  1. Juokse neljä kertaa puun ympäri
  2. Hae 10 männynneulasta
  3. Kaikki pelaajat etsivät oksan, joka on yhtä paksu kuin oma sormi
  4. Halaa puuta
  5. Rakenna kolmio puun oksista tai kivistä
  6. Sulje silmät ja kuuntele – mikä on ensimmäinen ääni jonka kuulet

Tämä on paritehtävä, päättäkää yhdessä millaisia luontoesineitä haluatte käyttää. Molemmilla pitää olla samanlaiset esineet, esim. yksi kivi, kaksi käpyä, kolme puunlehteä ja kaksi oksaa. Esineet löydät lähimetsästä. Istu tai seiso selät vastakkain ja päätä kumpi luo peilikuvan ensin. Se, joka aloittaa saa muutaman minuutin aikaa asetella esineet maassa ja sen jälkeen hän alkaa kuvailemaan asetelmaansa toiselle. Toisen henkilön tehtävä on tehdä samanlainen asetelma, näkemättä alkuperäistä. Etukäteen voitte päättää onko sallittua kysyä kysymyksiä asetelmasta.

Biosfääriakatemia

Korpoströmintie 832 21720 KORPOSTRÖM 045 274 1940 erika.silventoinen@biosfarakademin.fi

Junnulabra

Saaristokeskus Korpoström Korpoströmintie 832 21720 KORPOSTRÖM 050 323 3210 knattelabbet@skargardscentrum.fi

Saaristomeren Biosfäärialue 

info@biosfar.fi 040 356 2655 www.biosfar.fi