Perusopetus

PIKALINKKEJÄ: KestävyyspolkuBiosfäärialue koulussa Maa, miten voit?Pyhän Olavin eläinkortitBiosfääripolkuKivaa luonnossaYouTube-videoitaVärityskuviaSatu Sammal-tädistäJunnulabra

Kestävyyspolku-Juniorilähettiläs

Kestävyyspolun tavoitteena on, että jokainen 6. luokalta päätyessään tietää kestävän kehityksen kolme ulottuvuutta (ekologinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys ja taloudellinen kestävyys) ja miten hänen omat päätöksensä ja toimintansa liittyvät niihin. Materiaali on laadittu yhteistyössä Paraisten kaupungin ja Saaristomeren Unesco biosfäärialueen kanssa ja se perustuu opetussuunnitelmaan ja Paraisten kaupungin ympäristökasvatussuunnitelmaan. Suomenkielinen veriso on vielä työn alla, ruotsinkielinen versio löytyy tästä.

Biosfäärialue koulussa

Joka kevät biosfäärialueen seitsemäsluokkalaiset osallistuvat Biosfäärialue koulussa -ohjelmaan. Ohjelma alkaa siten, että biosfäärialueen edustaja pitää koulussa oppitunnin, jossa oppilaat tutustuvat biosfäärialueen toimintaan. Toukokuun lopussa Nauvon Kyrkbackenin koulun, Ulkosaariston koulun ja Korppoon Skärgårdshavetin koulun, Iniön koulun sekä Dalsbruks skolanin kaikki seitsemäsluokkalaiset pääsevät vierailemaan kansallispuiston saarella. Retkipäivillä on käsitelty erilaisia ​​teemoja, kuten rehevöityminen, maisemansuojelu, biologinen monimuotoisuus, pohjaeläimet ja saariston kulttuuriperintö.

Luentoja

Meidät on mahdollista pyytää luennoitsijaksi joko paikan päällä tai etänä. Voimme luennoida Saaristomeren Unescon biosfäärialueesta sekä saariston luonnosta ja kulttuurista tiedon levittämiseksi lasten ja nuorten keskuudessa.

Esimerkkejä:

Saariston luonto, ympäristö ja kulttuuri
Kestävä kehitys
Ilmastonmuutos sekä lapset ja nuoret

Maa, miten voit?

Olemme yhdessä taiteilija Antonia Ringbomin kanssa luoneet pedagogisen aineiston, joka käsittelee maaperän mikrobistoa. Oletko koskaan ajatellut kaikkea sitä, mitä myllertää maaperässä jalkojesi alla? Neppa ja Krä ovat, ja he tekevät kanssamme uskomattoman sukelluksen mullan myllerrykseen. Kun maaperä voi hyvin, koko maapallo voi hyvin!


Toivomme, että innostutte keskustelemaan lisää lasten kanssa maaperän mikrobistosta ja sen merkityksestä. Avuksi saatte opettajaoppaan ja animaatioelokuvan. Voitte mielihyvin käyttää myös “Viljele Kalakamujen kanssa” -aineistoa, josta löydät lisätietoa täältä.

Linkki lyhytelokuvaan

Pyhän Olavin eläinkortit

Toimintaa alakoululaisille. Konsepti käsittelee sisäistä kestävyyttä.

Tämä kaksikielinen aineisto perustuu pyhiinvaeltajan seitsemään avainsanaan. Jokaista avainsanaa havainnollistaa jokin eläin, joka on biosfäärialueella tavallinen. Aineisto sisältää tekstikortteja ja aktiviteettikortteja, joita voi käyttää yhdessä kokonaisuutenatai käsitellä avainsana kerrallaan. Aktiviteetit on suunniteltu toteutettavaksi ulkona.

Biosfääripolku

Koko perheen biosfääripolku!

Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa. Tasapaino ihmisen ja luonnon välillä on reitin kokonaisvaltainen teema ja avaa sen, mistä Saaristomeren Unescon biosfäärialueessa on kyse! Polku kulkee kallioiden yli ja vaatii kävelijältä ketteryyttä vaihtelevassa maastossa.

Verkanin vierassatamassa on oikotie, joka välttää jyrkän nousun sieltä lähtöpisteestä.

Kivaa luonnossa

Vinkkejä ja ideoita luonnossa tapahtuvaan toimintaan.

Biosfäärialueen talvilomahaaste! Tehtävät voit tehdä aikuisen tai kaverin kanssa. Päivähaasteiden lisäksi voit tehdä myös alla olevat tehtävät. Päivittäisten haasteiden lisäksi voit ottaa vastaan myös talvilomahaasteeseen. Mitä enemmän, sitä parempi – lähde ulos ja nauti luonnosta!

Pelejä

Pelaa Memorya tai tietokilpailua ja opi lisää biosfäärialueen luonnosta!

Täältä löydät pelit

Youtube-videoita

Jouluhauki Korppoosta

Kalan aistit

Kalastus muuttuvassa saaristossa

Saarikiertely (suomenkiel.tekstitys)

Luonnonlaitumet (suomenkiel.tekstitys)

Rakennamme telkänpöntöä (suomenkiel.tekstitys)

Yövymme saarella (ruotsiksi)

Värityskuvia

Lataa värityskuvat ja opi lisää muuttolinnuista!

Satu Sammal-tädistä

Olipa kerran hassu nainen, joka asusteli metsässä. Hänen nimensä oli Sammal-täti. Hän asui pienessä vihreässä talossa, joka oli rakennettu metsäkerrossammaleesta.

Junnulabra

Varaa ilmainen käynti Junnulabrassa!

Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa lapset, nuoret ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla saaristotutkijoita. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Labrassa lapset saavat tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa yhdistyvät taide ja tiede.

Junnulabra

Saaristomeren Unesco Biosfäärialue 
Biosfääriakatemia
Korpoströmintie 832
21720 KORPOSTRÖM
045 274 1940 
erika.silventoinen@pargas.fi

Junnulabra
Saaristokeskus Korpoström Korpoströmintie 832
21720 KORPOSTRÖM
050 323 3210
aija.makinen@biosfar.fi
knattelabbet@skargardscentrum.fi

Saaristomeren Unesco Biosfäärialue 

info@biosfar.fi
040 356 2655
www.biosfar.fi