Junnulabra goes online

Kesä 2021

Junnulabra avataan 21.6.2021. Tervetuloa!

Tänä vuonna voit osallistua Junnulabran toimintaan etänä tai ominneuvoin ulkona Korpoströmissä Saaristokeskuksen läheisyydessä. Voit valita kolmesta eri teemasta: Meriveden laatu, Pinnan alla sekä Viljely. Jokaiseen teemaan kuuluu kolme kesätehtävää. Jos suoritat kaikki 9 tehtävää kesän aikana saat Saaristotutkijan diplomin! Lisää tietoa kesätehtävistä löydät kotisivuiltamme www.biosfaariakatemia.fi. Junnulabralla on myös oma YouTube -kanava.

Jos olet Korpoströmissä, olemme paikan päällä joka päivä 22.8.2021 asti. Lainaamosta voit päiväksi lainata tarvikkeita ja ohjeita, jotta pääset suorittamaan kesätehtäviä omatoimisesti lähialueella. Voit myös osallistua bonustehtävään ”Piscatus – Ihminen ja kala” päänäyttelyssä (8€/aikuinen).

Saaristotutkija-vihkon voit hakea Junnulabrasta tai ladata netistä. Kun olet suorittanut kesätehtävän, laita rasti ruutuun tai pyydä Junnulabrasta leima. Seuraa meitä Instagramissa ja tilaa meidän YouTube- kanavamme oppiaksesi enemmän saariston luonnosta sekä saadaksesi hauskoja haasteita!

Kesätehtävät 1-3 Meriveden laatu

Tee ranta retki, mittaa veden näkösyvyys ja etsi ympäriltäsi rehevän ja karun vesistön piirteitä. Tehtävään tarvitset secchi-levyn. Secchi-levyn voit helposti tehdä itse, katso ohjeet (suomenkielinen tekstitys) YouTube- kanavastamme. Muista pelastusliivit!

Avomerellä näkösyvyys on kesällä tyypillisesti 3–6 metriä. Talvella, kun levää on vähän, mitataan jopa yli 10 metrin näkösyvyyksiä. Ulkomerellä näkösyvyyteen vaikuttaa erityisesti levämäärä. Rannikkovesissä näkösyvyyteen vaikuttavat jokivedet ja tuulet. Jokisuissa näkösyvyys voi olla pienimmillään vain muutamia kymmeniä senttimetrejä. Kovilla tuulilla näkösyvyys pienenee, kun veteen sekoittuu merenpohjan mutaa ja savea.

Kesätehtävät 4-6 Viljely

Kesätehtävät 7-9 Pinnan alla

Tämä kesätehtävä tehdään rannalla. Muista pelastusliivit! Käytä haavia ja etsi ötököitä merestä. Tee ötököille oma akvaario, tutki eläimet ja päästä heidät nopeasti takaisin veteen. Lopuksi pääset pelamaan rantabingoa!


Suoritettuasi kaikki yhdeksän tehtävää saat Junnulabra Saaristotutkija-tittelin sekä kunnikirjan! Kalakamut onnittelevat jo etukäteen!


Haluatko tietää enemmän?

Biosfääriakatemia

Korpoströmintie 832 21720 KORPOSTRÖM 045 274 1940 erika.silventoinen@biosfarakademin.fi

Junnulabra

Saaristokeskus Korpoström Korpoströmintie 832 21720 KORPOSTRÖM 050 323 3210 knattelabbet@skargardscentrum.fi

Saaristomeren Biosfäärialue 

info@biosfar.fi 040 356 2655 www.biosfar.fi