Junnulabra goes online

Kesä 2020

Tänä vuonna voit osallistua Junnulabran toimintaan etänä tai ominpäin ulkona Saaristokeskuksen läheisyydessä. Voit valita kolmesta eri teemasta: Meriveden laatu, Kasvi- ja eläinkunta sekä Pinnan alla. Jokaiseen teemaan kuuluu kolme kesätehtävää. Jos suoritat kaikki 9 tehtävää kesän aikana saat Saaristotutkijan diplomin!

Kesätehtävät 1-3 Meriveden laatu

Tee ranta retki, mittaa veden näkösyvyys ja etsi ympäriltäsi rehevän ja karun vesistön piirteitä. Tehtävään tarvitset secchi-levyn. Secchi-levyn voit helposti tehdä itse, katso ohjeet (suomenkielinen tekstitys) YouTube- kanavastamme. Muista pelastusliivit!

Avomerellä näkösyvyys on kesällä tyypillisesti 3–6 metriä. Talvella, kun levää on vähän, mitataan jopa yli 10 metrin näkösyvyyksiä. Ulkomerellä näkösyvyyteen vaikuttaa erityisesti levämäärä. Rannikkovesissä näkösyvyyteen vaikuttavat jokivedet ja tuulet. Jokisuissa näkösyvyys voi olla pienimmillään vain muutamia kymmeniä senttimetrejä. Kovilla tuulilla näkösyvyys pienenee, kun veteen sekoittuu merenpohjan mutaa ja savea.

Kun tehtävä on suoritettu, saat kolme leimaa tai rastia (tehtävä 1-3) saaristotutkijavihkoon, jonka voit ladata kotisivuiltamme.

Kalakamut haluavat tietää mitä olet oppinut. Vastaa heidän kysymyksiin.

Kesätehtävät 4-6 Eläin- ja kasvikunta

Kesätehtävät 4-6 suoritetaan metsässä. Tee kaksi luontoneliötä, pienempi (1*1m) sekä isompi (10*10m). YouTube- kanavastamme löytyy lisää ohjeita (suomenkielinen tekstitys) .  Lopuksi pääset tutkimaan metsän ötököitä suurennuslasilla. Katso miten YouTube- kanavaltamme.

Kun tehtävä on suoritettu, saat kolme leimaa tai rastia (tehtävä 4-6) saaristotutkijavihkoon, jonka voit ladata kotisivuiltamme.

Kalakamut haluavat tietää mitä olet oppinut. Vastaa heidän kysymyksiin.

Kesätehtävät 7-9 Pinnan alla

Tämä kesätehtävä tehdään rannalla. Muista pelastusliivit! Käytä haavia ja etsi ötököitä merestä. Tee ötököille oma akvaario, tutki eläimet ja päästä heidät nopeasti takaisin veteen. Lopuksi pääset pelamaan rantabingoa!

Kun tehtävä on suoritettu, saat kolme leimaa tai rastia (tehtävä 7-9) saaristotutkijavihkoon, jonka voit ladata kotisivuiltamme.

Kalakamut haluavat tietää mitä olet oppinut. Vastaa heidän kysymyksiin.


Suoritettuasi kaikki yhdeksän tehtävää saat Junnulabra Saaristotutkija-tittelin sekä kunnikirjan! Kalakamut onnittelevat jo etukäteen!


Haluatko tietää enemmän?

Biosfääriakatemia

Korpoströmintie 832 21720 KORPOSTRÖM 045 274 1940 erika.silventoinen@biosfarakademin.fi

Junnulabra

Saaristokeskus Korpoström Korpoströmintie 832 21720 KORPOSTRÖM 050 323 3210 knattelabbet@skargardscentrum.fi

Saaristomeren Biosfäärialue 

info@biosfar.fi 040 356 2655 www.biosfar.fi