Varhaiskasvatus

PIKALINKKEJÄ: KalakamutMinilähettiläsMaa, miten voit?Pyhän Olavin eläinkortitBiosfääripolkuKivaa luonnossaPelejäYuoTube-videoitaVärityskuvia Satu Sammal-tädistäJunnulabra

Kalakamut

Konsepti on Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen ja Saaristomeren biosfäärialueen panostus. Kalakamut haluavat herättää varhaiskasvatuksessa olevien lasten kiinnostuksen ympäröivään luontoon, ympäristöasioihin, kestävään kehitykseen ja omiin juuriinsa saaristossa

Vuodesta 2009 alkaen Paraisten kaupungin lapset ovat säännöllisesti päässeet tutustumaan Kalakamuihin, pehmoeläinjoukkioon, joka kiertää päivähoidon eri yksiköiden välillä sumpussaan. Kalakamuilla on mukanaan tarina ja hauskoja aktiviteetteja jostain ajankohtaisesta aiheesta, ja Kalakamuja käytetään tärkeiden asioiden viestinviejänä kaupungissa. Tieto kulkee myös toiseen suuntaan: lapset ovat hyvin kiinnostuneita ympäristöstään ja heillä on paljon järkevää sanottavaa aikuisille siitä, miten eri ongelmat pitäisi ratkaista. Vuosien mittaan Kalakamut ovat kertoneet päiväkotilapsille yhteenkuuluvuudesta ja lasten oikeuksista, roskien lajittelusta, ruoan kiertokulusta, saaristokulttuurista ja Itämeren tilasta.

Kalakamujen kotisivut

Ainestoa

Saariston supersankarit-Minilähettiläs

OPAS: Oletko miettinyt mitä kestävä kehitys on? Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa -opas.pdf sisältää syvällistä tietoa erilaisista kestävän kehityksen teemoista ja vinkkejä siitä, 
miten niitä voidaan käsitellä jokapäiväisessä toiminnassa lasten kanssa helposti 
ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN PASSI: Tulosta kestävän kehityksen passi.pdf (jokainen lapsi saa oman). Kestävän kehityksen passi voi kulkea lapsen mukana aina päivähoidon alusta esiopetuksen loppuun asti. Tuona aikana tutkimme luontoa, ympäristöasioita, kestävää kehitystä ja omia juuriamme saaristossa. Onnea, olet nyt Saaristomeren biosfäärialueen ja oman kotiseutusi minilähettiläs!

Maa, miten voit?

Olemme yhdessä taiteilija Antonia Ringbomin kanssa luoneet pedagogisen aineiston, joka käsittelee maaperän mikrobistoa. Oletko koskaan ajatellut kaikkea sitä, mitä myllertää maaperässä jalkojesi alla? Neppa ja Krä ovat, ja he tekevät kanssamme uskomattoman sukelluksen mullan myllerrykseen. Kun maaperä voi hyvin, koko maapallo voi hyvin!


Toivomme, että innostutte keskustelemaan lisää lasten kanssa maaperän mikrobistosta ja sen merkityksestä. Avuksi saatte opettajaoppaan ja animaatioelokuvan. Voitte mielihyvin käyttää myös “Viljele Kalakamujen kanssa” -aineistoa, josta löydät lisätietoa täältä.

Linkki lyhytelokuvaan

Pyhän Olavin eläinkortit

Toimintaa alakoululaisille. Konsepti käsittelee sisäistä kestävyyttä.

Tämä kaksikielinen aineisto perustuu pyhiinvaeltajan seitsemään avainsanaan. Jokaista avainsanaa havainnollistaa jokin eläin, joka on biosfäärialueella tavallinen. Aineisto sisältää tekstikortteja ja aktiviteettikortteja, joita voi käyttää yhdessä kokonaisuutenatai käsitellä avainsana kerrallaan. Aktiviteetit on suunniteltu toteutettavaksi ulkona.

Biosfääripolku

Koko perheen biosfääripolku!

Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa. Tasapaino ihmisen ja luonnon välillä on reitin kokonaisvaltainen teema ja avaa sen, mistä Saaristomeren Unescon biosfäärialueessa on kyse! Polku kulkee kallioiden yli ja vaatii kävelijältä ketteryyttä vaihtelevassa maastossa.

Verkanin vierassatamassa on oikotie, joka välttää jyrkän nousun sieltä lähtöpisteestä.

Kivaa luonnossa

Vinkkejä ja ideoita luonnossa tapahtuvaan toimintaan.

Biosfäärialueen talvilomahaaste! Tehtävät voit tehdä aikuisen tai kaverin kanssa. Päivähaasteiden lisäksi voit tehdä myös alla olevat tehtävät. Päivittäisten haasteiden lisäksi voit ottaa vastaan myös talvilomahaasteeseen. Mitä enemmän, sitä parempi – lähde ulos ja nauti luonnosta!

Pelejä

Pelaa Memorya tai tietokilpailua ja opi lisää biosfäärialueen luonnosta!

Täältä löydät pelit

Youtube-videoita

Jouluhauki Korppoosta

Kalan aistit

Kalastus muuttuvassa saaristossa

Saarikiertely (suomenkiel.tekstitys)

Luonnonlaitumet (suomenkiel.tekstitys)

Rakennamme telkänpöntöä (suomenkiel.tekstitys)

Yövymme saarella (ruotsiksi)

Värityskuvia

Lataa värityskuvat ja opi lisää muuttolinnuista!

Satu Sammal-tädistä

Olipa kerran hassu nainen, joka asusteli metsässä. Hänen nimensä oli Sammal-täti. Hän asui pienessä vihreässä talossa, joka oli rakennettu metsäkerrossammaleesta.

Junnulabra

Varaa ilmainen käynti Junnulabrassa!

Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa lapset, nuoret ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla saaristotutkijoita. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Labrassa lapset saavat tutkia meren elämää oikeassa laboratoriossa käytettävillä laitteilla. Kuten muussakin Saaristokeskus Korpoströmin toiminnassa, myös Junnulabrassa yhdistyvät taide ja tiede.

Junnulabra

Saaristomeren Unesco Biosfäärialue 
Biosfääriakatemia
Korpoströmintie 832
21720 KORPOSTRÖM
045 274 1940 
erika.silventoinen@pargas.fi

Junnulabra
Saaristokeskus Korpoström Korpoströmintie 832
21720 KORPOSTRÖM
050 323 3210
aija.makinen@biosfar.fi
knattelabbet@skargardscentrum.fi

Saaristomeren Unesco Biosfäärialue 

info@biosfar.fi
040 356 2655
www.biosfar.fi